Hinnasto  |  Ohje
Palaute  | 
ETLAn tietokanta Päävalikkoon
 

 

Ohje

Tämä on ETLAn web-pohjaisen tietokantaliittymän käyttöohje. Lisätietoja ETLAn tietokannan sisältämistä aikasarjoista sekä hinnoittelusta saat tietokannan manuaalista sekä hinnastosta.

Tietokannan käyttö vaatii webselaimen, joka tukee cookie:ta sekä html taulukoita. Javascript sekä css stylesheet tuki ei ole välttämätön mutta helpottaa käyttöä joiltakin osin (ks. Pelkistetty haku). Useimmat selaimet täyttävät nämä vaatimukset. Mikäli tietokantaliittymä ei mielestäsi toimi varmista omalta atk-tueltasi että selaimesi täyttää ed. vaatimukset sekä ettei palomuuri tms. turvaratkaisut suodata esim. cookieta pois liikenteestä.

Tietokannan sisältöä pääset selailemaan ns. vierastunnuksilla (username: guest / password: <ei mitään>) mutta varsinaisia tietokantahakuja varten tarvitset maksulliset tunnukset (ks. hinnasto).

Sisällysluettelo

Tietokantaistunnon avaus (login)

Tietokantaan voidaan avata istunto kahdella eri menetelmällä:

  1. käyttäjänimi/salasana parilla (username/password)
  2. verkon ip osoitteen perusteella
      Organisaatiollesi voidaan avata käyttöoikeudet joissa sisäänkirjautumisen yhteydessä käyttäjä tunnistetaan ip -numeron tai domainnimen perusteella. Jos organisaatiollasi on tälläinen sopimus ei username/password -kenttiä tarvitse täyttää, riittää kun painat login now painiketta. Tälläisen sopimuksen solmisen yhteydessä on syytä varmistaa ettei organisaatiosi kotimaanliikenne (ainaakaan liikenne ETLAan) kulje internetoperaattosi proxyn kautta. Lisäksi tarvitset verkon ip osoitteen sekä työasemien lukumäärän ko. verkossa.
Istunto on voimassa niin kauan kunnes painat Logout painiketta tai jos istunto on käyttämättä yli 25 min. jolloin istunto lopetetaan automaattisesti.

[ sisällysluettelo ]

Tietokantaliittymän perusosat
Tietokantaliittymä

Suunnistuspalkki
Asetuksetpalkki

Pelkistetty haku

Työkalupalkki
Suunnistuspalkki

Käyttäjä
Suunnistuspalkki
Asetuksetpalkki

Monipuolinen haku

Työkalupalkki
Suunnistuspalkki
Suunnistuspalkki
Asetuksetpalkki

GetData

Suunnistuspalkki
Tietokanta
Suunnistuspalkki

Vakiohaut
(script)

Suunnistuspalkki
Suunnistuspalkki
Suunnistuspalkki sijaitsee ikkunan ylä- sekä alalaidassa ja on aina näkyvissä. Suunnistuspalkissa on paikkeet (linkit) joilla pääset aina 'Päävalikkoon', 'Takaisin', 'Kirjaudu ulos', ym. hyödyllysiä toimintoja. Ikkunan ylälaidassa olevassa suunnistuspalkissa on myös käyttämäsi palvelun nimi (ETLAn tietokanta) sekä käytössä oleva julkaisu tietokantaliittymästä (release tai pre-release) ja julkaisun versionumero.
Julkaisuversioiden käytöstä kerrotaan lisää myöhemmin.
Asetuksetpalkki
Asetuksetpalkki on myös ainanäkyvissä ikkunan ylälaidassa suunnistuspalkin alla. Osa asetuspalkin valinnoista voi olla kuitenkin lukittuina tilanteesta riippuen.

Asutuspalkista voit tehdä seuraavia valintoja:

  1. Käyttöliittymä
  2. Tietoformaatti
    • Tiedot näytölle (html)
    • Tiedot näytölle (txt)
    • Excel tiedosto (xlsx)
    • Lotus tiedosto (wk1)
    • Teksti tiedosto (txt)
    • Kuvio (png & eps)
  3. Liitä taulut
      Jos hakuehdoissasi on määritelty useita tietotauluja liittää tämä optio kaikki taulut samaksi matriisiksi. Oletusarvona tämä valinta on valittuna (taulut liitetään).
  4. Siirry tauluun
      Tähän kentään voit kirjoittaa taulun/talujen nimet pilkulla erotettuina (isoilla tai pienillä kirjaimilla) jolloin voit hypätä suoraan valitsemaan sarjoja ko. taulista.
  5. Suorita valinnat
      Toteuttaa tekemäsi valinnat.

Esimerkki:
(Tee seuraavat valinnat)

  1. Monipuolinen haku
  2. Tiedot näytölle (html)
  3. Siirry tauluun = ANSIO
  4. Suorita valinnat
Näillä valinnoilla asetat tietoformaatiksi 'Tiedot näytölle (html)', hyppäät suoraan tauluun 'ANSIO' josta voit valita aikasarjoja 'Monipuolinen haku' käyttöliittymällä.

Työkalupalkki

Työkalupalkista voit tehdä seuraavia valintoja:

  • Rajoita rivit
      Voit rajoittaa haun tulokset n riviin havaintomatriisin lopusta laskettuna. Kätevä jos tarvitset vain esim. 10 viimeisintä havaintoa ja haluat että tulosmatriisin koko ei muutu.
  • Havaintojen frekvenssit
      Valittavissa on vain frekvenssit joita ko. taulussa/tauluissa on. Mahdollisia frekvenssejä taulusta riippuen ovat:
      Vuosi
      Neljännesvuosi
      Kuukausi
      Päivä
      Puolivuosi
      SP taseviikko
      Viikko
  • Viimeisimmät havainnot
      Jos tämä valinta on valittu haetaan vain Viimeisimmät havainnot. Ennakkotietoja ei näytetä. Huomaa että ennakkotietoja ei voi hakea jos Liitä taulut valinta on valittuna.

[ sisällysluettelo ]

Pelkistetty haku

Pelkistetty haku on nimensä mukaisesti pelkistetty lähestymistapa tietokannan sisältöön. Pelkistetty haku sopii yksinkertaisten hakujen suorittamiseen sekä henkilöille jotka eivät tunne tietokanan sisältöä. Käyttäjä opastetaan oikeisiin tauluihin valikoiden avulla (jos tiedät taulun/taulujen nimen voit toki käyttää myös Siirry tauluun toimintoa). Halutessasi valita vain yhden alivalikon tai taulun voit klikata hiirellä suoraan valikon/taulun sinistä otsikkoa tai jos haluat valita useita valikoita/tauluja käytä Valinta sarakkeesa olevia check boxeja ja paina Suorita valinnat painiketta.

Löydettyäsi haluamasi taulut valitse sarjat sekä tulostusformaatti (ks. Asetuksetpalkki) sekä haluamasi frekvenssit (ks. Työkalupalkki) ja paina Suorita valinnat painiketta.

Voit myös halutetessasi käyttää Monipuolinen hakun monipuolisempia hakuominaisuuksia siten että samalla kun valitset haluamasi taulut voit vaihtaa käyttöliittymäksi Monipuolinen hakun (ks. Asetuksetpalkki).

Riipuen siitä minkä tulostusformaatin valitsit tulevat hakusi tulokset joko näytölle tai siiryt ns. lataussivulle josta voit ladata hakujesi tuloset omalle työasemallasi esim. excel formaatissa.

Jos haun tulokset eivät olekkaan sitä mitä oletit voit vielä vaihtaa haun tulostusformaattia ja painaa uudelleen Suorita valinnat painiketta. Mikäli haluat vaihtaa valitsemiasi sarjoa paina Edellinen sivu.

[ sisällysluettelo ]

Monipuolinen haku

Monipuolinen haku vaatii että käyttäjä tuntee tarvitsemiensa taulujen nimet (tai voit etsiä taulut Pelkistetty hakun avulla. ks. Pelkistetty haku).

Kirjoita aluksi taulun nimi josta haluat valita sarjoja (voit listata useamman taulun pilkulla erotettuna) Valitse sarjoja sarakkeseen ja paina Suorita valinnat painiketta. Nyt voit valita haluamasi sarjat voit myös samalla kirjoittaa muita taulunimiä jos haluat tehdä valinto vielä muista tauluista. Voit myös poistaa sarjoja jo valituina olevien sarjojen luettelosta (Valitut sarjat). Muista että voit aina tehdä valintoja useaan sarakkeeseen ennen kuin painat Suorita valinnat painiketta.

Kun olet valinnut haluamasi sarjat voit tarkentaa hakusi kriteerejä Lisä optiot sarakkeessa. Riippuen valinnoistasi voit tehä seuraavia tarkennuksia hakuusi:

  • Aikavälit
  • Maakoodit
  • Tolkoodit
  • Ennusteet

[ sisällysluettelo ]

Vakiohaut

Vakiohauilla voit suorittaa usein toistuvat (monimutkaisetkin) hakurutiinit. Ao. syntaksissa on esitetty mahdolliset optiot ja niiden argumentit. Hakasulkeissa ([ ]) olevat argumentit ja optiot ovat valinnaisia (ei pakollisia). Voit kirjoittaa/suorittaa useampia vakiohakuja samanaiakisesti.

Vakiohaun kirjoitus/noutaminen

Vakiohaku kirjoitetaan sille varattuun tilaan Vakiohaut näytöllä tai voit myös kirjoittaa vakiohaun suoraan tekstitiedostoon. Vakiohaku voidaan kirjoittaa missä asussa tahansa (esim. kaikki samalle riville tai muotoiltuna kuten esimerkeissä).

Jos kirjoitat haun suoraan tekstieditorilla tiedostoon tai haluat ottaa käyttöön tallnnetun haun (ks. kohta Vakiohaun tallennus) niin paina 'Browse' tai 'Selaa' painiketta ja valitse vakiohaku tiedosto (vakiohakutiedoston voi nimetä haluamallaan tavalla). Kun olet valinnut vaiohakutiedoston paina 'Suorita valinnat' painiketta jolloin selaimesi siirtää vakiohan sille varattuun tilaan sekä tarkistaa vakiohaun oikeellisuuden.

Vakiohaun tallennus

Vakiohaut voidaan tallentaa 'käsin' tekstieditoria apunakäyttäen tai jos olet kirjoittanut vaikohaun sille varattuun tilaan Vakiohaut näytöllä niin voit painaa 'Tallenna vakiohaut' painiketta. Palvelin lähettää tekstimuodossa vakiohakusi selaimellesi. Riippuen selaimen konfiguraatiosta aukeaa vakiohaku näytölle tai selain kysyy tallenetaanko tiedosto. Jos vakiohaku aukeaa selaimeesi voit valita File/Save as... tai vastaavasti Tiedosto/Tallenna nimellä....

Vakiohaun suoritus

Kun olet kirjoittanut tai noutanut vakiohaun ilmestyy Vakiohaut näytön oikeassa laidassa olevaan luetteloon kaikki vakiohaut jotka on mainittu vakiohakutiedostossa. Jos et ole nimennyt vakiohakua (script_name) niin vakiohaut nimetään muotoon script no: n jossa n on järjestysnumero. Valitse luettelosta vakiohaku(t) jotka haluat suorittaa ja paina 'Suorita valinnat' painiketta.

Räätälöidyt vakiohaut

Monimutkaisia tietokantahakuja varten voit tilata ns. räätälöidyn vakiohaun. Jos tarvitset tietokanta haun tulokset joissain muussa formaatissa tai haluat esimerkiksi prosenttimuutoksia yms. voit pyytää tilasto-ryhmää kirjoittamaan itsellesi räätälöidyn vakiohaun. Räätälöityjä vakiohakuja ei asiakas pysty itse muokkaamaan vaan kaikki muutokset pitää tilata tilasto-ryhmältä. Ota yhteyttä etladb@etla.fi.

Vakiohaun syntaksi

script: [script_name] {

}
...

script_name

  • Vakiohaun nimi
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: script nroN (N = järjestysnumero)
  • --vars table_name.col_name ...

  • Muuttujat jotka halutaan tietokannasta
  • Merkki '%' viittaa taulun kaikkiin sarakkeisiin ( esim. --vars ANSIO.%)
  • Muuttujia voi valita useista tauluista ( esim. --vars ANSIO.A64 ANSIO64.A64 )
  • Tyyppi: pakollinen
  • Oletusarvo: ei oletusarvoa
  • --freq frequence ...

  • Määrittelee tarkasteltavan aikajänteen frekvenssin ( esim. --freq Y Q )
  • Sallitut frekvenssit:
    Vuosi
    Kuukausi
    S Puolivuosi
    Q Neljännesvuosi
    W Viikko
    B SP taseviikko
    D Päivä
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: kaikki tietotaulun frekvenssit
  • --span span ...

  • Määrittelee tarkasteltavan aikajänteen ( esim. --span Y:1985,1987 Q:1981/1-1988/4 )
  • Esityksen on sisällettävä viittaus aikasarjan jaksollisuuteen: onko kyse vuosihavainnoista, neljännesvuosihavinnnoista jne.
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: koko tietotaulu
  • --cnt cnt_code ...

  • Määrittelee maataulujen yhteydessä tarkastelvat maat ( esim. --cnt FIN SWE DNK )
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: kaikk maat
  • --tol tol_code ...

  • Määrittelee toimialataulujen yhteydessä tarkasteltavat toimialat ( esim. --tol 10 13 14 )
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: kaikki toimialat
  • --forec forec_code ...

  • Määrittelee ennustetaulujen yhteydessä tarkastelvat ennusteet ( esim. --forec 1 2 )
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: kaikki ennusteet
  • --final

  • Poimitaan vain lopulliset/viimeiset tiedot ( versus --nofinal ).
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: poimitaan vain lopulliset tiedot
  • --nofinal

  • Poimitaan myös ennakkotiedot ( versus --final ).
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: poimitaan vain lopulliset tiedot
  • --augment

  • Tietotaulujen tiedot yhdistetään siten että ne asettuvat keskeisen avainmuuttujan,ajankohdan suhteen vertailukelpoisella tavalla havaintomatriisissa.
  • Asettaa --final -argumentin kyllä-asentoon
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletusarvo: tauluja ei yhdistetä
  • --as_text [filename] | --as_xlsx [filename] | --as_xls [filename] |
    --as_wk1 [filename] | --as_html | --as_html_tab

  • Tietojen esitysmuoto.
    --as_xlsx Microsoft Excel 2007- (XML)
    --as_xls Microsoft Excel 97-2003 (BIFF)
    --as_wk1 Lotus Wk1
    --as_text Teksti (tiedostoon)
    --as_html Teksti (näytölle)
    --as_html_tab  Html (näytölle)
  • Tyyppi: valinnainen
  • Oletus: Microsoft Excel
  • Esimerkkejä
    Esimerkki 1

    script: ansio_xlsx {
       --vars ANSIO.A64 ANSIO.A80
       --as_xlsx ansio.xlsx # excel formaattina ansio.xlsx tiedostoon
    }

    script: ansio_txt {
       --vars ANSIO.A64 ANSIO.A80
       --as_text # teksti formaattina
    }

    Esimerkki 2

    script: Cnt1 {
       # Komentit alkaa aina # -merkillä
       # --span ja --cnt esimerkki
       --vars ! TETISD.EE TETISD.ET TETISD.GDP TETISD.GDPV
       --span Y:1980-    # valitaan havainnot vuodesta 1980 eteenpäin
       --cnt FIN SWE JPN # valitaan maat Suomi,Ruotsi,Japani
       --as_text
    }

    [ sisällysluettelo ]

    BATCH-mode

    BATCH-mode helpottaa eräajoilla tehtäviä tietokantahakuja. Jos suoritat tietokantahakuja perinteisen web-selaimen sijaan ohjelmallisesti niin BATCH-mode karsii hakujen tuloksista käyttöliittymäelementit pois. Näin hakujen tuloksia on helpompi käsitellä ohjelmallisesti. Lisätietoja etladb@etla.fi.

    Käyttö

    Lisää GET tai POST muuttujiin BATCH muuttuja.

    Esimerkkejä

    Esimerkki 1

    http://etladb.etla.fi/index.php?BATCH=yes&script=script: {--vars ANSIO.% --as_xlsx ansio.xlsx}

    [ sisällysluettelo ]

    [ Päävalikkoon ]
    [ Hinnasto | ePalvelut | Palaute | Ohje ]